גידול בדרכי השתן עלול להופיע אצל נשים וגברים כאחד, כאשר שכיחות מחלת סרטן זו עולה עם הגיל, בעיקר לאחר גיל 50. את המחלה ניתן לייחס לאנטומיה של מערכת השתן, כאשר הרירית, אשר נקראת גם אפיתל מעבר, היא זו שמכילה את תאי הגידול. לתאי הגידול המופיעים ברירית בלבד ואינם חודרים מעבר לכך ניתן לקרוא סרטן שטחי, ולאלו שחדרו את הרירית – סרטן שלפוחית חודרני.
מהם גורמי הסיכון להתפתחותו של גידול בדרכי השתן?
הגורם העיקרי אותו מייחסים לגידול בדרכי השתן הוא עישון. ידוע כי ישנה התאמה מובהקת בין כמות העישון לחומרת המחלה. מחקרים הראו כי כמעט 50 אחוז מהחולים הינם מעשנים או כאלו שעישנו הרבה בעבר. עם זאת, הפסקת העישון מרגע גילוי המחלה יכולה לעזור בהפחתת מספר ההישנויות שלה.
גם חשיפה לחומרים כימיקלים הידועים כחומרים מסרטנים היא טריגר להתפתחותם של גידולים בדרכי השתן. חשיפה שכזו בדרך כלל נמצא בתעשיות של הצבע, הדלק, ובמפעלי ייצור שונים, כמו לצורך העניין במפעלי טקסטיל.
זיהומים חוזרים בדרכי השתן והכליות או אבנים בכליות אשר פוגעים ברירית נמצאים בסיכון גבוה לחלות בסרטן שלפוחית השתן. גם זיהומים שלא טופלו או כאלו שלא טופלו כראוי יכולים אף להוות את הגורם המרכזי לגידול או מספר גידולים בדרכי השתן.
גורם לסיכון ניתן לקשר באופן אירוני דווקא לטיפולים קודמים במחלות הסרטן – טיפולים בקרינה לאזור האגן וטיפול בכימותרפיה באמצעות תרופה הנקראת ציקלופוספאמיד.
תסמינים המרמזים על סרטן בשלפוחית השתן
דם בשתן הינו התסמין הנפוץ ביותר לגידול בדרכי השתן, ומרגע הופעתו יש להגיע בדחיפות לרופא המשפחה על מנת לערוך בירור רפואי. גם הפרעות במתן שתן כמו צריבה, או צורך להטיל שתן לעתים תכופות יכולים להוות תסמין למחלה, אך לרוב דבר זה יהיה עקב גירויים או דלקות זיהומיות. אם מופיע לפחות אחד מהתסמינים הנ"ל יש לגשת לאורולוג מומחה לאבחון.
אבחנה של המחלה
אבחנה של גידולים בדרכי השתן מתחילים בדרך כלל אצל רופא המשפחה אשר ישלח את המטופל לבדיקות דם, דגימת דם בשתן ובדיקה של האיברים הסמוכים לשלפוחית. המשך בירור יהיה אצל רופאים מומחים שישלחו לבדיקות נוספות כמו צילומים וביופסיה. אם הממצאים העלו תוצאה חיובית, יטפלו במחלה בהתאם לחומרת המחלה ומצב המטופל.